Groen licht voor grootschalige batterij RWE

RWE heeft besloten om een 35 MW opslagsysteem te gaan plaatsen naast de Eemshavencentrale. Met de bouw is een investering van 24 miljoen euro gemoeid. De batterij moet begin 2025 gereed zijn.

De 35 megawattbatterij (MW) kan straks 41 megawattuur (MWh) aan stroom opslaan, zo meldt RWE. In totaal worden 110 kasten met lithium-ion batterijen geïnstalleerd op een oppervlakte van ongeveer 3.000 vierkante meter naast de Eemshavencentrale.

Het batterijproject is onderdeel van het toekomstige windpark op zee ‘OranjeWind’ en een belangrijke stap in de ontwikkeling van een reeks van innovaties en investeringen om vraag en aanbod van energie beter te matchen.

Het energieopslagsysteem vangt het overschot aan energie van het elektriciteitsnet op en levert het terug aan het elektriciteitsnet als dat nodig is, om zo de vereiste netfrequentie (50 hertz) te behouden. Het systeem kan ruim een uur werken en kan de rol van virtuele energiecentrale op zich kan nemen. Het opslagsysteem wordt daarvoor virtueel verbonden met de RWE-energiecentrales in Nederland en kan zo, afzonderlijk of in combinatie met de andere energiecentrales, flexibel en regelbaar vermogen leveren. Zo optimaliseert de batterijopslag het gebruik van het Nederlandse elektriciteitscentralepark van RWE over alle technologieën heen.

Batterijopslagsystemen zijn een essentieel onderdeel van de energietransitie – ze slaan de overgebleven elektriciteit van overtollige productie op en maken deze weer beschikbaar wanneer dat nodig is. RWE wil tegen 2030 meer dan drie gigawatt aan batterijopslag hebben gebouwd. RWE doet de planning, modellering, systeemintegratie en inbedrijfstelling van deze projecten volledig zelf.

Bron: RWE

Afbeelding bouw 35MW batterijopslag RWE

 

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: