Financiering eerste hernieuwbare aromatenfabriek BioBTX rond

3 juni 2024 – BioBTX heeft meer dan € 80 miljoen opgehaald voor de bouw van haar eerste commerciële fabriek. In deze fabriek wordt BioBTX’s ICCP-technologie opgeschaald door plastic reststromen om te zetten naar aromaten, bouwstenen voor de chemische industrie.

Met de bouw van de fabriek neemt BioBTX een stap naar een circulaire chemische industrie, met lagere CO2 emissies en verminderde afhankelijkheid van fossiele grondstoffen. De PETRA Circular Chemicals Plant in Delfzijl zal jaarlijks 20.000 ton plastic reststromen omzetten naar hernieuwbare aromaten via de door BioBTX ontwikkelde ICCP-technologie. Deze technologie is al met succes gedemonstreerd in de Pilot Plant van BioBTX in Groningen. De via het proces verkregen aromaten worden gebruikt bij de productie van bijvoorbeeld isolatiemateriaal, verf, PET-flessen, batterijen en farmaceutische producten.

De investering van € 80 miljoen bestaat voor € 42 miljoen uit bedrijfskapitaal van de nieuwe aandeelhouders Invest-NL, Infinity Recycling en Covestro tezamen met de bestaande aandeelhouders NOM en het Groninger Groeifonds, Carduso Capital en anderen. Aanvullende financiering komt via leningen van in totaal € 19 miljoen van het Polestar Capital Circular Debt Fund en de Provincie Groningen. De Nederlandse overheid verstrekt daarnaast via RVO een subsidie van € 14 miljoen en het bedrijf heeft ook een aantal andere subsidies verkregen. De investering van Invest-NL wordt deels gedekt door InvestEU, een programma van de Europese Commissie ter ondersteuning van EU-beleidsprioriteiten.

Ton Vries, CEO van BioBTX: “We zijn enorm trots op dit unieke consortium van investeerders en financieringspartners. Een mijlpaal als deze bereik je alleen maar als partijen samenkomen om een groter doel mogelijk te maken. Deze financiering is een cruciale stap in het creëren van een duurzaam pad voor de chemische industrie; we zijn enthousiast om hierin vanuit Groningen het voortouw te nemen.”

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: