Demonstratiemodel battolyser geplaatst bij Magnumcentrale

RWE heeft bij de Magnumcentrale in de Eemshaven het eerste demonstratiemodel van een battolyser ontvangen, een waterstofproducerende batterij ontwikkeld door TU Delft spin-off Battolyser Systems.

Het systeem is gebaseerd rondom een nikkel-ijzerbatterij. Deze ooit door Thomas Edison bedachte batterij, is al ruim 100 jaar op de markt maar werd lang gezien als minder efficiënt. Als de batterij is volgeladen vindt er namelijk elektrolyse plaats waarbij waterstof wordt geproduceerd.

Omdat er door de energietransitie een grote behoefte is aan zowel waterstof als elektriciteitsopslag heeft TU Delft dit concept doorontwikkeld. Het apparaat is een twee-in-éen systeem, dat kan inspelen op de volatiele energiemarkt.

De opstelling bij RWE zal gebruikt worden om voor lange tijd prijsscenario’s te simuleren. Wanneer de elektriciteitsprijzen laag blijven, blijft een battolyser laden en waterstof produceren, maar wanneer de prijzen stijgen zal de battolyser per direct stoppen met de productie van waterstof en de opgeslagen elektriciteit verkopen.

Battolyser Systems werkt aan de productie van het eerste commerciële model. Deze moet 1-5 MW vermogen en opslagcapaciteit krijgen. De volgende stap is om battolysers te produceren van industriële grote, met 50 MW capaciteit en hoger.

 

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: