Studenten aan de slag met uitdagingen bedrijven. Chemport Challenge Week voor de vijfde keer georganiseerd

15 maart 2024 – Deze week was de Chemport Challenge Week. Een jaarlijkse projectweek waarin studenten werken aan echte casussen over groene chemie en kennismaken met bedrijven in de Eemsregio. Het is een initiatief van SBE en het Instituut voor Life Science & Technology (ILST) van de Hanzehogeschool, dat dit jaar voor de vijfde keer werd georganiseerd.

Het was een intensieve week voor de studenten van de opleidingen Chemie en Chemische Technologie. Eén week lang hebben zij in kleine teams intensief gewerkt aan casussen (challenges) over groene chemie en verduurzaming.

De challenges zijn vraagstukken van projectenafdelingen van SBE-leden BioBTX, ChemCom, DGR, Nobian, Reym, Teijin Aramid en Zeolyst.

Gedurende de projectweek krijgen de studenten een week lang de tijd om met bedrijven en onder begeleiding van eigen docenten, kennis te maken met de thematiek in hun vakgebied en toekomstperspectieven in de regio.

Langjarige samenwerking

De Chemport Challenge Week wordt jaarlijks georganiseerd en dit jaar al voor de vijfde keer.

“Met de Chemport Challenge Week investeren we niet alleen in studenten, maar ook in de chemieopleidingen. Ieder jaar levert de projectweek weer nieuwe casussen op die gaan over actuele uitdagingen van bedrijven. Docenten kunnen deze gebruiken voor lessen en ontwikkeling van nieuwe vakken”, aldus Ian Hartman, projectmanager bij SBE.

Henk Hoppen, Hanzehogeschool Groningen, teamleider Chemie & Chemische Technologie: “Tijdens de Chemport Challenge maken onze studenten niet alleen kennis met de deelnemende bedrijven maar gaan ze ook aan de slag om voor actuele vraagstukken van de bedrijven concrete oplossingen te vinden. Samen moeten we werken aan het vergroten van duurzaamheid en de transitie naar groene chemie, dat is hard nodig.  Al vanaf jaar 1 inspireren we onze studenten hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzame samenleving. Vorig jaar is voor de derdejaars de nieuwe onderzoeksminor Circulaire Chemie van start gegaan. Ook passen we onderzoeksvraagstukken van ons Kenniscentrum Biobased Economy toe in ons onderwijs. Een mooi voorbeeld is dat met restproducten van de landbouw een nieuw biopolymeer, afbreekbaar groen plastic, is ontwikkeld. Onze studenten hebben onderzocht hoe we de polymeren op een efficiënte manier uit micro-organismen kunnen halen. Met hun onderzoek hebben ze een duurzaam alternatief gevonden voor de vervuilende chemische oplosmiddelen die nu gebruikt worden.”

Meld u aan voor volgend jaar!
Volgend jaar zal de Chemport Challenge Week opnieuw worden georganiseerd. Daarvoor zijn we altijd op zoek naar inspirerende en actuele cases waar de studenten mee aan de slag kunnen.

Wilt u meer weten of bent u geïnteresseerd om mee te werken? Neem dan contact met ons op via info@sb-eemsregio.nl.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: