BioBTX krijgt 2,8 miljoen euro subsidie uit JTF

Met de 2,8 miljoen euro kan BioBTX verder met de ontwikkeling van technologie om mengproducten van biomassa en plastic afval om te zetten in BTX en andere hoogwaardige chemicaliën.

BioBTX krijgt de subsidie samen met de Technische Universiteit Eindhoven, Rijksuniversiteit Groningen van het Just Transition Fund (JTF), zo meldt het bedrijf op hun website. Samen met de onderzoeksgroepen van de twee universiteiten, kan het bedrijf de volgende stappen zetten in de ontwikkeling en verbetering van de BioBTX ICCP-technologie, zowel op operationeel als fundamenteel gebied.

BTX staat voor een groep aromatische stoffen die normaal gesproken uit petrochemische stoffen worden gemaakt: benzeen, tolueen en xyleen. Deze hoogwaardige chemische bouwstenen worden onder meer gebruikt voor de productie van polymeren, farmaceutische producten, coatings, isolatiematerialen en PET flessen. Door BTX van biomassa en plastic afval te maken, wordt een aanzienlijke bijdrage geleverd in het verduurzamen van de chemische en kunststofindustrie.

Het JTF is een Europees fonds voor een rechtvaardige transitie en het verkleinen van sociaaleconomische ongelijkheid. Het fonds komt voort uit de Europese Green Deal. Om de transitie in Noord-Nederland te realiseren is 330 miljoen euro toegezegd tot 2027. Daarvoor worden de komende tijd verschillende subsidieregelingen opengesteld.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: